Cobileanschi’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

au fost apreciate de experţii CAPC ca generatoare de prejudicii şi promotoare a unor interese individuale sau de grup. Analiza promovării unor interese în proiectele de acte legislative prin prisma autorilor proiectelor de acte legislative a demonstrat o pondere mai mare, de 65%, a proiectelor emanate de la deputaţii în Parlament în comparaţie cu iniţiativele Guvernului.

Studiul nominalizat mai atestă că din totalul celor 202 proiecte de acte legislative supuse expertizei, nota informativă a fost anexată doar la jumătate din cele publicate pe pagina web a Parlamentului. 80% din notele informative la proiectele de acte legislative au avut un caracter formal şi general, fără a explica detaliat necesitatea de promovare a acestora. În calitate de exemplu a fost fixată inscripţia întru executarea unei porunci a Guvernului…” Din 105 proiecte supuse expertizei coruptibilităţii care au fost însoţite de note informative, fundamentarea economico-financiară a existat doar în 6 cazuri (5,7%).

Întrebat dacă au fost expertizate iniţiativele prezidenţiale cu privire la liberalizarea economiei, reprezentantul CAPC, Corneliu Gurin, a spus că aceste iniţiative au fost prezentate şi aprobate în regim de urgenţă şi experţii nu au avut timp pentru prezentarea opiniilor. El spune însă că au existat obiecţii generale, legate de încrederea contribuabililor – dacă mai departe aceştia vor achita impozite sau nu. Recentele declaraţii ale Inspectoratului fiscal potrivit cărora pe parcursul anului 2007 au fost acumulate noi datorii de peste 400 mln lei lasă impresia că există un efect nociv de la implementarea unor astfel de iniţiative, a subliniat Gurin.

Deşi la moment există un Centru de armonizare a legislaţiei cu cea comunitară, se întocmeşte expertiza cu privire la coruptibilitatea legislaţiei, totuşi în foarte puţine cazuri asemenea expertize se realizează cu adevărat, a declarat Gurin.

Până în prezent, mecanismului de expertiză a coruptibilităţii şi-a demonstrat totuşi eficienţa pentru că din ce în ce în ce mai multe proiecte sunt elaborate mai calitativ, deşi nimeni nu a fost tras la răspundere pentru lacunele anterioare. De asemenea, s-a demonstrat deschiderea Parlamentului faţă de contribuţiile societăţii civile, a menţionat Corneliu Gurin, citat de Info-Prim Neo. Pro sau contra solar?

February 12, 2008 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a comment