Cobileanschi’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Ziua Naţională a României serbată în Moldova

Sâmbătă, pe 1 Decembrie, ne-am convins cât de uşor se rezolvă „problemele identitare” ale R. Moldova

La Uniunea Scriitorilor s-a desfăşurat o adunare a Forului Democrat al Românilor din R. Moldova. Manifestarea a fost binecuvântată de consilierul cultural al Mitropoliei Basarabiei, protoiereul Ioan Ciuntu. Sala era arhiplină. În alocuţiunea sa, preşedintele organizaţiei, Nicolae Dabija, a subliniat importanţa evenimentului, specificând, între altele, că fără România, R. Moldova nu are viitor şi că Dumnezeu se bucură când fraţii se unesc. „De aceea, la ora actuală, noi, românii basarabeni, avem de ales – ori cu Federaţia Rusă şi Siberia, ori cu România şi Europa!”, a remarcat el. Ceea ce ar putea face România pentru noi, ar fi acordarea cetăţeniei române tuturor basarabenilor, inclusiv locuitorilor de dincolo de Nistru, a mai spus Nicolae Dabija.

 

El a amintit că, acum doi ani, la propunerea Forului Democrat al Românilor din R. Moldova, la Congresul Românilor de Pretutindeni de la Alba-Iulia, ziua de 1 Decembrie a fost declarată şi Zi Naţională a românilor de pretutindeni. Astfel, a spus el, 1 Decembrie este cea mai sfântă sărbătoare a poporului român de pretutindeni.

Au mai luat cuvântul ex-preşedintele parlamentului Alexandru Moşanu, scriitorul Andrei Vartic, primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă ş.a. În cadrul manifestării, au evoluat mai multe formaţii de artişti amatori.

În aceeaşi zi, în Scuarul Operei Naţionale din Chişinău a avut loc un miting al organizaţiei de tineret al Partidului Liberal. Vicepreşedintele partidului, primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, a menţionat faptul că mândria de a fi român este misiunea tuturor basarabenilor. La miting s-a cântat şi „Hora Unirii”, interpretată de Maria Sarabaş. Tinerii liberali, înfăşuraţi în drapele tricolor, interpretau cântecele naţionale ale României.

December 4, 2007 - Posted by | social

No comments yet.

Leave a comment